1) Je baby dragen is handig.

Als je je baby in een draagdoek of drager draagt, hoef je je geen zorgen te maken over trappen, smalle doorgangen of drukke mensenmassa’s. Je kan makkelijk op een roltrap staan, de trein of bus in of uitstappen of over het strand wandelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over of het wel kan, past of mag. Je kindje kan zich veilig tegen je aan makkelijk afsluiten voor te veel prikkels van buitenaf. Een draagdoek is ook makkelijk te gebruiken als verschoonkussen als je onderweg bent 🙂

2) Dragen is goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby.

Als je kindje dicht tegen je aan zit, bijvoorbeeld in een draagdoek, hoort hij jouw adem, jouw hartslag, voelt hij de beweging die je maakt als je loopt, bukt of je uitrekt om iets te pakken. Dit is enorm goed voor de motorische ontwikkeling want het stimuleert het evenwichtsorgaan. Omdat dragers en draagdoeken geen druk uitoefenen op het hoofd van je baby is er minder kans op een plat achterhoofd. Ergonomische dragers en goed geknoopte draagdoeken stimuleren ook een gezonde heupontwikkeling. En dat zijn maar een paar van de voordelen als het om de lichamelijke ontwikkeling van je kindje gaat!

3) Gedragen kindjes huilen minder.

Des te meer je je baby vasthoudt, des te minder hij huilt, is gebleken uit verschillende onderzoeken. In culturen waar het dragen van je kind de norm is huilen kinderen vaak maar een paar minuten per dag. Westerse babies huilen vaak wel een paar uur per dag. Dit is niet alleen vermoeiend voor de ouders, maar ook voor de baby zelf. Het kan zelfs schade aan de hersenen veroorzaken. Als je baby geen energie hoeft te steken in het huilen, heeft hij meer energie over om te observeren en de wereld te ontdekken. Zowel huilbabies als rustige kindjes plukken de vruchten van dicht bij je zijn.

4) Dragen is gezond voor je!

Een mooie wandeling maken, of even boodschappen doen met je baby in een draagdoek is eigenlijk een dubbele ‘workout’, je wandelt en draagt ook nog extra gewicht bij je. Heel langzaam wordt dat gewicht meer als je kindje groeit en went je lichaam dus aan de ‘zwaardere’ belasting, zonder dat je daar veel van merkt! Wil je baby niet slapen? Vergeet de ritten in de auto in de hoop dat je kindje in de auto wel in slaap valt, maak gewoon een fijne wandeling met je kindje in de doek. De buitenlucht, het huidcontact en de zachte schommelingen van jouw lichaam zorgen dat je kindje sneller in slaap valt en jij hebt weer wat extra beweging. Zeg maar dag tegen de sportschool 😉

5) Ook na de babytijd heb je plezier van dragen.

Is je baby eigenlijk al even geen echte baby meer? Het dragen hoeft niet op te houden zodra je kindje wat groter is. Ook een dreumes, peuter of kleuter heeft soms de behoefte om even jouw ‘veiligheid’ op te zoeken als de buitenwereld te eng is. Een ritje in de draagdoek kan dan erg fijn zijn. Bij ziekte willen ze vaak de hele dag tegen je aangeplakt zitten, maar soms moet je toch echt even wat dingen doen, dan komt de draagdoek weer van pas. Ook praktisch: bij uitjes naar een dierentuin of museum zit een kindje in een drager op ooghoogte en kan dus alles goed zien, zelfs als het druk is.

6) Dragen helpt bij de communicatie tussen jou en je baby.

Als je meer vertrouwen hebt in je opvoed-skills voel je je vaak fijner dan bij onzekerheid. Wat erg belangrijk is bij het krijgen van dat vertrouwen is dat jij en je kindje elkaar leren begrijpen. Als je je kindje dicht bij je draagt raak je veel sneller gewend aan bepaalde bewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Je ziet en hoort het sneller als je kindje honger heeft, een vieze luier heeft of niet lekker in z’n vel zit, vaak al voor een kindje het nodig vindt om te gaan huilen heb jij de signalen al opgepikt en kan je er iets mee gaan doen. Prima boost voor jouw zelfvertrouwen, prima boost voor de band tussen jou en je kindje, met een tevreden ouder en een blij kind als eindresultaat.

7) Draagdoeken verbinden.

Letterlijk, omdat je een baby aan je vastbind, maar ook figuurlijk. Als het om een band krijgen met je kindje gaat hebben moeders een behoorlijke voorsprong. Ze dragen hun kindje immers al 9 maanden bij zich, zijn als ze borstvoeding geven vaak ook de enige verantwoordelijke voor de voedingen en brengen vaak meer tijd met hun kindje door dan vaders, grootouders en anderen. Het dicht bij je dragen van een baby is een prima manier voor een baby om jou te leren kennen en voor jou om de baby beter te leren kennen. Voor moeders, vaders maar ook grootouders, de oppas of …vul zelf maar in. Dragen schept een band!

8) In de draagdoek is het veilig.

Je kindje zit hoog en veilig tegen jou aan, je voelt en ziet het sneller als er iets niet goed gaat. Je kindje voelt zich geborgen dicht tegen jou aan, zelfs als er dingen gebeuren die hij als ‘angstig’ ervaart. Oudere kindjes hoeven niet los te lopen of rennen in een drukke of onveilige omgeving, en kunnen op een rustig tempo zelf de wereld gaan verkennen.

9) Je baby dragen is goedkoop!

Ok, je kan het zo duur maken als je zelf wil, maar een goede draagdoek of drager hoeft niet duur te zijn. Voor 40 euro heb je 2ehands al een prima draagdoek of een drager, en die zijn vaak goed door te verkopen zonder dat je er verlies op maakt. En, een draagdoek neemt niet onnodig veel ruimte in de gang in. Dat kunnen we van een kinderwagen niet zeggen 😉

10) Dragen is leuk!

Zeg nou eerlijk, wat is er nou leuker dan knuffelen met je baby? Kusjes te geven op zijn hoofd, zachtjes te aaien over zijn ruggetje, kijken naar hoe ontspannen je baby ligt te slapen…dragen is genieten en tegelijkertijd je handen vrij hebben om nog wel wat dingen te kunnen doen. Hoe leuk is het om goed te kunnen zien en voelen hoe je kindje reageert op ‘de buitenwereld’ als je kindje op ooghoogte is en dezelfde dingen ziet als jij ziet. Als je tijdens een wandeling makkelijk dingen kan aanwijzen en uitleggen, ‘samen’ de wereld kan ontdekken. Heerlijk toch?